Karitas

 

Opis: F:\Spletna stran Tezno\slikespletna\karitas1.jpg12. oktobra 1990 je bila ustanovljena Škofijska karitas Maribor  in njeno osnovno poslanstvo je pomagati ljudem, ki jim je zaradi materialne ali duhovne stiske plamen upanja v življenje začel ugašati. V začetku leta 2011 je tudi naša Župnijska Karitas na Teznu praznovala 20. obletnico obstoja in delovanja. V teh 20-ih letih smo se marsičesa naučili, predvsem na področju dobrodelnosti, požrtvovalnosti, pripravljenosti za nesebično pomoč. V naši tezenski župniji smo se sodelavci Karitas najprej srečali z brezposelnimi ljudmi, saj so propadale  tovarne /TAM, Metalna, Elektrokovina, MTT/, ki so dajale kruh in socialno varnost večini družin naše župnije. Brezposelnim so se pridružili še begunci iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine. Čutili smo se poklicane, da tem ljudem pomagamo, da njihove stiske po svojih najboljših močeh lajšamo. Seveda pa sodelavci Karitas brez dobrih župljanov in njihove pripravljenosti za pomoč ne bi mogli veliko storiti, saj smo potrebovali finančna sredstva, hrano, oblačila, obutev. Kmalu smo tudi opazili, da ljudje potrebujejo različne nasvete. Za svetovanje smo pridobili zdravnico, pravnika in duhovnika, ki so kar nekaj ljudem pomagali razrešiti njihove probleme. Potrebe po pomoči so še vedno prisotne in naša pisarna Župnijske Karitas je odprta vsako prvo sredo v mesecu med 17. in 18. uro. Probleme in stiske naših župljanov pa rešujemo tudi izven tega časa, saj v sodelovanju s Škofijsko Karitas pomagamo pri plačevanju položnic, letovanju otrok, nabavi hrane, ozimnice, šolskih zvezkov.

V mesecu oktobru povabimo na srečanje naše starejše in bolne župljane, dvakrat letno jih tudi obiščemo. Zelo prijetna  so naša druženje ob izdelavi butar in adventnih vencev, pa tudi na naše vsakoletno romanje na Ponikvo v tednu Karitas ne smemo pozabiti.      

Sodelavci Karitas se trudimo in se bomo tudi v bodoče, da s svojim delom pomagamo uresničevati karitativno poslanstvo naše župnije. Vsem župljanom, ki nam pri tem pomagate in nas podpirate se zahvaljujemo in se priporočamo še v naprej.

 Sodelavci Karitas